Home | | Chemistry 12th Std | Choose the correct answer

Hydroxy Compounds and Ethers | Chemistry - Choose the correct answer | 12th Chemistry : UNIT 11 : Hydroxy Compounds and Ethers

Chapter: 12th Chemistry : UNIT 11 : Hydroxy Compounds and Ethers

Choose the correct answer

Chemistry : Hydroxy Compounds and Ethers : Book Back Questions, Answers, Solutions: Choose the correct answer

Hydroxy Compounds and Ethers | Chemistry

EVALUATION 

Choose the correct answer:


1. An alcohol (x) gives blue colour in Victormeyer’s test and 3.7g of X when treated with metallic sodium liberates 560 mL of hydrogen at 273 K and 1 atm pressure what will be the possible structure of X?

a) CH3 CH (OH) CH2CH3

b) CH3 – CH (OH) – CH3

b) CH3 C (OH) (CH3)2

d) CH3- CH2 –CH (OH) – CH2 – CH3

Solution:

2 R - OH + 2Na 2 RONa + H22 moles of alcohol gives 1 mole of H2 which occupies 22.4L at 273K and 1 atm

 number of moles of alcohol = ( 2 moles of R - OH / 22.4 L of H× 560 mL

= 0.05 moles

 no. of moles = mass / molar mass

 molar mass = 3.7/0.05 = 74 g mol1

General formula for R - OH Cn H2n+1 - OH

 n(12) + (2n+1) (1) + 16+1=74

14n = 74 – 18

14n = 56

 n = 56/14 = 4

The 2 alcohol which contains 4 carbon is CH2 CH(OH)CH2CH3

Option (a)

 

2. Which of the following compounds on reaction with methyl magnesium bromide will give tertiary alcohol.

a) benzaldehyde

b) propanoic acid

c) methyl propanoate

d) acetaldehyde

Solution:


Option (c)

 

3. 

[Option: a]

Solution:

Hydro boration – Anti markownikoft product i.e., CH3 - CH2 - CH – CH2 – CH2 - OH

Option (a)

 

4. In the reaction sequence, Ethene ----HOClA ---X→ ethan -1, 2 - diol . A and X respectively are

a) Chloroethane and NaOH

b) ethanol and H2 SO4

c) 2 – chloroethan -1-ol and NaHCO3

d) ethanol and H2O

Solution:


Solution: Option (c)

 

5. Which one of the following is the strongest acid

a) 2 - nitrophenol

b) 4 – chlorophenol

c) 4 – nitrophenol

d) 3 – nitrophenol

Solution: Option (c)

 

6.  on treatment with Con H2 SO4 , predominately gives


[Option: b]

Solution: Option (b) saytzeff rule


 

7. Carbolic acid is

a) Phenol

b) Picric acid

d) benzoic acid

d) phenylacetic acid

Solution: Option (a)

 

8. Which one of the following will react with phenol to give salicyladehyde after hydrolysis.

a) Dichloro methane

b) trichloroethane

c) trichloro methane

d) CO2

Solution: Riemer – Tiemann reaction (option (c))


 

9. (CH3 )3 - C - CH(OH) CH3 -----Con H2 SO4→ X (major product)

a) (CH3 )3 CCH = CH2

b) (CH3 )C = C (CH3)2

c) CH2 = C(CH3 )CH2 - CH2 - CH3

d) CH2 = C (CH3 ) - CH2 - CH2 - CH3

Solution:


Option (b)

 

10. The correct IUPAC name of the compound, 

a) 4 – chloro – 2,3 – dimethyl pentan – 1-ol

b) 2,3 – dimethyl – 4- chloropentan -1-ol

c) 2,3,4 – trimethyl – 4- chlorobutan -1-ol

d) 4 – chloro – 2,3,4 – trimethyl pentan – 1-ol

Solution: Option (a)

 

11. Assertion : Phenol is more acidic than ethanol

Reason: Phenoxide ion is resonance stabilized

a) both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

b) both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

c) assertion is true but reason is false

d) both assertion and reason are false.

Solution: Option (a)

 

12. In the reaction Ethanol . The ‘Z’ is

a) ethane

b) ethoxyethane

c) ethylbisulphite

d) ethanol

Solution:

CH3 - CH2 - OH ---PCl5 CH3 - CH2 - Cl --ale.KOHCH2 = CH2 --H2SO4/H2O→ CH3 - CH2 – OH

(Z) ethanol

Solution: Option (d)

 

13. The reaction


Can be classified as

a) dehydration

b) Williamson alcoholsynthesis

c) Williamson ether synthesis

d) dehydrogenation of alcohol

Solution:

 Cyclic alcohol → sodium cyclic alkoxide → williamson ether synthesis

option (c)

 

14. Isopropyl benzene on air oxidation in the presence of dilute acid gives

a) C6 H5COOH

b) C6 H5COCH3

c) C6 H5 COC6 H5

d) C6 H- OH

Solution:

 Option (d) phenol

 

15. Assertion : Phenol is more reactive than benzene towards electrophilic substitution reaction

Reason : In the case of phenol, the intermediate arenium ion is more stabilized by resonance.

a) if both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.

b) if both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.

c) assertion is true but reason is false

d) both assertion and reason are false.

Solution: Option (a)

 

16. HO CH2 CH2 – OH on heating with periodic acid gives

a) methanoic acid

b) Glyoxal

c) methanal

d) CO2

Solution: Option (c)

 

17. Which of the following compound can be used as artifreeze in automobile radiators?

a) methanol

b) ethanol

c) Neopentyl alcohol

d) ethan -1, 2-diol

Solution: Option (d)

 

18. The reactions


is an example of

a) Wurtz reaction

b) cyclic reaction

c) Williamson reaction

d) Kolbe reactions

Solution: Option (c)

 

19. One mole of an organic compound (A) with the formula C3 H8O reacts completely with two moles of HI to form X and Y. When Y is boiled with aqueous alkali it forms Z. Z answers the iodoform test. The compound (A) is

a) propan – 2-ol

b) propan -1-ol

c) ethoxy ethane

d) methoxy ehane

Solution:


Option (d)

 

20. Among the following ethers which one will produce methyl alcohol on treatment with hot HI?


[Option: a]

Solution:


Option (a)

 

21. Williamson synthesis of preparing dimethyl ether is a / an /

a) SN1 reactions

b) SN2 reaction

c) electrophilic addition

d) electrophilic substitution

Solution: Option (b) SN2 reaction

 

22. On reacting with neutral ferric chloride, phenol gives

a) red colour

b) violet colour

c) dark green colour

d) no colouration.

Solution: Violet color option (b)


Tags : Hydroxy Compounds and Ethers | Chemistry , 12th Chemistry : UNIT 11 : Hydroxy Compounds and Ethers
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
12th Chemistry : UNIT 11 : Hydroxy Compounds and Ethers : Choose the correct answer | Hydroxy Compounds and Ethers | Chemistry


Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2023 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.